Nu am cont pe Facebook asa ca nu am putut sa intru in contact cu unul dintre personajele mele favorite: Johann Christian Reil, cel care a (re)inventat, in 1808, termenul Psihiatrie in intelesul sau modern, cel care trebuia sa fie pastor si a fost primul profesor de psihoterapie, cel care a publicat prima revista de psihologie. Si, nu in ultimul rand, a murit luand medicina foarte in serios: a contractat un tifos ca urmare a ingrijirii efective a miilor de raniti ramasi pe campul de lupta dupa batalia de la Leipzig (numita emfatic Batalia Natiunilor), in 1813; generalii coalitiei antinapoleoniene au sarbatorit victoria, Reil a ramas alaturi de victimele celor 3 zile de masacru. Riscandu-si si pierzandu-si viata. Desi avea rang de general: era medicul sef al armatelor aliate din dreapta Elbei.

Cei care puteti, dati-i un « like » si din partea mea. Gasiti mai multe informatii despre istoria psihiatriei create de Reil si in serialul pe care il public sub numele de Psihiatria 201.

10 réflexions sur “J.C. Reil are cont pe Facebook!

 1. Pe 12 mai, BBC a transmis in cadrul emisiunii « Human Body » imagini cu ultimele clipe de viata ale unui batran de 84 de ani, bolnav de cancer, care a decedat pe 1 ianuarie 2011. Scena mortii dureaza mai putin de cinci minute, timp in care o voce explica dintr-o perspectiva stiintifica ce se întampla cu corpul batranului pe masura ce se apropie de moarte. Decizia a fost intampinata de o multime de critici, la care reprezentantii postului au raspuns ca ei nu vad nimic rusinos in moarte.
  Asadar, pasul aceasta a fost facut si lumea a putut vedea « live » moartea ( nici ca se putea o apropiere mai ironica de cuvinte ).
  Acum, aflu ca pana si mortii mi-au luat-o inainte si au cont pe facebook. Fascinanta lumea in care traim! 🙂

  1. Daca omul si-a dat acordul, e dreptul lui sa dispuna de viata lui, de imaginea lui si de imaginea mortii lui (dar cred ca partea care se vede dintr-o moarte nu inseamna nimic). Altminteri, daca nu si-a dat acordul (chiar si daca nu era in masura sa o faca), ar trebui sa fie un caz penal pentru medicul care a permis asta, si in Anglia si in Romania.

 2. In acest caz, barbatul si-a dat acordul.
  Oricum, eu va dau un « like » dumneavoastra pentru meseria pe care v-ati ales-o. 🙂

 3. din zona FB…
  intr-o zi, Carl Gustav Jung mi-a cerut prietenia.
  i-am acordat-o, bineinteles.
  si am descoperit ca avem si prieteni in comun, de exemplu pe Ila Citila.
  si m-am imprietenit apoi si cu Franco Basaglia.
  si scriind eu mesajul asta, mi-am luat inima in dinti si i-am cerut prietenia lui Aaron T. Beck. iti spun daca ma accepta.

 4. tin sa va dezamagesc: nu are cont facebook!:) gasesti ceva informatii dar nu actualizeaza nimeni…
  pt un eseu pe care il scriu caut ceva informatii pe blogul dv si am constatat ca este foarte greu sa gasesc…imi placea mai mult cand aveati mai multe meniuri….acum pare ca aveti putine articole….nu va schimbati fata de sarbatori?:)))) (fata blogului):)

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s