Aveţi 9 drumuri în faţă. Pe fiecare dintre acestea aveţi un însoţitor.

Numele lor sunt :

a. Singurătatea / b. Eşecul / c. Imperfecţiunea / d. Banalul / e. Înstrăinarea / f. Plictisul / g. Trădarea / h. Slăbiciunea / i. Conflictul

Pe care dintre cei  9 aţi vrea să-l evitaţi cu orice preţ ?

(pentru interpretare folositi Chei)

8 réflexions sur “Anticălăuze

 1. Le-am cunoscut pe toate. Toate au durut sau au apasat greu pe suflet. Fiecare din ele m-a ajutat, totusi sa ma cunosc. M-au « calauzit » spre mine. In mod deloc paradoxal ( din punctul meu de vedere ), m-au ajutat cu mult mai mult sa cresc, sa evoluez decat trairile si experientele pozitive. Sunt stari profund omenesti, asa ca nu am cum sa le evit, chiar daca as vrea.
  Mi-e frica, insa, de ceva: de moartea cuiva drag. Nu mi s-a intamplat, nu stiu cum o sa fie. Asa ca as evita cu orice pret momentul acela. Dar, iarasi, nu se poate…

 2. I-ati intalnit pe toti acesti insotitori de bord… Si totusi… daca v-ar iesi in cale, inca o data, impreuna, trei dintre ei – singuratatea, imperfectiunea, instrainarea-, de care v-ar fi frica mai mult?

  1. De instrainarea de mine insami. Oamenii se roaga la Dumnezeu, eu ma rog la mine atunci cand mi-e greu. Ce drum sa strabati, de altfel, cand te-ai pierdut pe tine insuti?
   Peter Turrini, dramaturg austriac scria:
   « Cat timp inca
   o sa le mai inghit pe toate
   si voi face in asa fel
   de parca nimic nu s-ar fi intamplat?

   Cat timp inca
   ma voi mai angaja la toate
   iar pe mine insumi
   cu o mina prietenoasa ma voi uita?

   Cat timp
   trebuie ca ei sa ma loveasca,
   pana ce acest ranjet caraghios
   sa se stearga de pe fata mea?
   Cat timp inca
   trebuie ca ei sa ma scuipe in obraz
   pana-mi voi arata
   adevarata fata?
   Cat timp
   poate un om
   sa nu se iubeasca pe sine?

   Este atat de greu
   a spune adevarul
   cand te-ai invatat,
   sa supravietuiesti
   prin afabilitate. « 

  1. Instrainarea
   Si fiindca ati mers pana la capat cu raspunsul, va dau cheia (care, atentie, nu e adevarul ci doar o umbra a adevarului)
   e Rol Observator Motivatie principala A fi recunoscut pentru ceea ce stii Calitate principala CompetentaTendinta pozitivaDetasarea. Nu mai considerati cunostintele ca pe o proprietate, le impartasiti liber Tendinta negativaAsocialitatea. Incepeti sa deveniti foarte avar cu timpul si cunostintele dvs. Mecanism de aparare Retragerea, izolarea

 3. Eu aş evita conflictul, am oroare de aşa ceva, mă consumă energic pănă la stoarcere. Dacă aş alege ceva, ar fi singurătatea, imi redă linişte şi echilibru. Deşi aş mai avea de evitat şi înstrăinarea. Mai ales ce-a de tine însu-ţi! Acest sentiment a reuşit să mă înspaimânte.

 4. De ce am descoperit acum aceste rânduri, nu știu ,e ceea ce gândeam și căutam , alteori citesc cu bucurie câte o poezie care mă ajută să mă înțeleg, și pentru toate acestea vă mulțumesc ! Și eu i-am cunoscut pe toți însoțitorii de bord… Acum nu mă mai tem de niciunul dintre cei nouă, mă tem de al zecelea…Începem să ne cunoaștem când știm de ce ne temem, este primul pas. Greul însă de abia începe. Vom da bir cu fugiții dacă e „tot același cânt”? Vom vedea !

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s