Omul de Cro-Magnon a fost cel mai inteligent om care a trait vreodata, zice, cu argumente, Constantin Creţan; conform demonstratiei din cartea sa FROM WILD APE TO DOMESTIC APE, inteligenta si constiinta de sine a omului au scazut in ultimii 20 000 de ani. E o formulare tare care aduce o necesara contrapondere la iluzia moderna a progresului intelectual si moral al societatilor umane(de multe ori descris ca linear sau chiar exponential crescator).

Eu spun doar atât: nu suntem mai inteligenti decat bunicii nostri si nici bunicii nostri nu erau mai buni decat mosii lor.

Cred ca stiu insa ceva ce avem in plus (in medie) fata de Omul din Cro-Magnon: o doza semnificativ mai mare de bovarism.

Bovarism e un termen inventat pe la 1900 de Jules de Gaultier, care il defineste ca fiind « capacitatea omului de a se concepe ca un altul ». A formulat conceptul pornind se la romanul lui Flaubert – Madame Bovary. De altfel, Flaubert insusi atrage atentia ca « Madame Bovary, c’est moi ».

Capacitatea de a te concepe drept un altul e o sabie cu doua taisuri. Emma Bovary ajunge, in final, sa-si rateze viata pentru ca ea e mereu in alta parte; nu isi stie sau nu isi accepta rolul de aici si acum. Am putea spune (si Jules de Gaultier o face) ca bovarismul e o trasatura esentiala a omului, care poate deveni patologica, dar care in variantele sale adaptative este o conditie de existenta a stiintei, a moralei si, mai ales, a educatiei. Educatie inseamna a scoate la iveala un altul; fara puterea de a te concepe drept altul nu exista motivatie pentru a invata.

Ce legatura e intre Omul de Cro-Magnon, Madame Bovary et moi? Nu era nici una pana in seara asta. Am vazut jumatate din filmul The Man from Earth, in care apare, chiar in primele minute, replica: « Cro-Magnon este ultima etapã din evoluþia omului »; asta mi-a amintit de teoria lui Constantin Creţan;  in plus, ideea unui om de 14 000 de ani mi-a adus in minte faptul ca Flaubert insusi voise sa scrie « Les Memoires du Vieillard de Cro-Magnon »; recitisem recent capitole din Bovarismul de Jules de Gaultier (ca urmare a unei discutii pe tema Madame Bovary).

Pana acum 200 de ani bovarismul era apanajul catorva; unii esuau zgomotos altii reuseau sa intre in cartile de istorie. De atunci incoace educatia a atins din ce in ce mai multi oameni. Iar « capacitatea de a ne concepe ca un altul » a crescut exponential. Daca ar fi sa ierarhizez pericolele care pot duce la dezintegrarea societatilor, bovarismul ar fi primul. Daca vreti sa fac lista principalelor avantaje competitive pe care le poate avea o societate,  bovarismul ocupa tot prima pozitie. 

3 réflexions sur “Madame Bovary si Omul din Cro-Magnon

  1. Aș spune că bovarismul modern nu mai este deloc apanajul persoanelor educate. În civilizația Gutenberg, bovarismul se « lua » prin lectură. Cărțile erau mijloc de educare, de elevare spirituală, dar și de evadare din real, mijloc de visare. Exercițiul imaginației, practicat intens în lipsa unor imagini de-a gata, este astăzi nimicit de omniprezența și omnipotența aceleiași imagini. Imaginația s-a lenevit. Bovarismul modern își potolește, rapid și fără efort intelectual, setea de trăiri în fața televizorului sau își da întâlnire online. Cunoașterea este compromisă de invazia imaginilor. Homo sapiens a fost înlocuit pe nesimțite de homo videns, imbecilizat și giftuit cu imagini, cu modele si tipare contrafăcute în care încearcă zadarnic și grotesc să încapă.
    Sunt curioasa ce asociere veți mai face după a doua jumătate a filmului! Cea de mai sus m-a lasat nițel cu gura căscată… 🙂

    1. Eu cred ca virusul bovarismului nu are legatura cu epoca Gutenberg, nici cu epoca Lumiere. Nu este o forma a cunoasterii, ci doar o premisa a devenirii. In bine sau in rau. De aceea spuneam ca e o sabie cu doua taisuri.
      Partea a doua a filmului m-a dezamagit. Poate fiindca ma itasem peste cateva cronici care generau asteptari nemasurate.

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s