« Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este. » (Evanghelia după Matei)

În parc, pe o bancă. Fericirea e undeva pe-aproape. Frânturi de dureri sau bucurii cotidiene imi trec pe la ureche.

« Da, dar stii … se pare ca durerile de cap sunt cauzate de gânduri gresite… » Vorbeste la telefon, dar pare ca vorbeste singură. De fapt, daca stau mai bine sa ma gândesc, poate chiar vorbeste singura.

Cred ca e adevarata zicerea ca atunci cand auzi « da …, dar », poti sa arunci la cos tot ce e inainte de virgula.

 « Gânduri gresite » imi zgarie urechea. Ca si « gânduri corecte », de altfel. Daca gandesti corect n-o sa te doara capul niciodata? Ceva e, totusi, adevarat aici: 80% dintre durerile de cap sunt date de stres, iar stresul nu e ceea ce mi se intampla ci ceea ce cred eu ca mi se intampla.

« Da, dar… » poate fi o formula agresiva sau condescendenta, atunci cand dupa « dar » urmeaza sa arat ca ideea mea este superioara. Sau poate fi o formula a pasivitatii, atunci cand « da » serveste doar sa mascheze un « nu » care nu poate fi formulat.

A sti sa spui nu si a putea afirma fara a leza dunt doua abilitati de baza pentru un comportament asertiv. Atat agresivitatea cat si pasivitatea au nevoie sa deghizeze un « nu » intr-un « da ».

E o fericire sa poti sa spui da atunci cand vrei sa spui da si nu atunci cand vrei sa spui nu. « Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu. »

 

3 réflexions sur “Da, dar…

  1. Ce bine ati scris 🙂 Pana de curand eram inarmata cu un lung monolog despre cum nu trebuie sa ne luam dupa ceea ce a devenit un slogan: Spune NU! Unde era ideea de sacrificiu, unde era altruismul, nu era o acel Nu o justicare pt gesturile noastre egoiste ? De fapt, ma justificam 🙂
    p.s. eu nu stiu ce inseamna cei saraci cu duhul? stiti?

  2. « Bogatia cu duhul » este o nefericire. In Evanghelia dupa Luca sunt prezentate mai pe scurt fericirile, sunt prezentate in schimb si imagimile lor in oglinda, nefericirile:
    « Dar vai vouă bogaţilor, că vă luaţi pe pământ mângâierea voastră. »
    Bogatiile ne leaga de pamant, ne stapanesc, nu le stapanim. Si nu e nici o diferenta in aceasta privinta intre bogatiile « materiale » si cele « intelectuale », atat vreme cat alergam si dupa unele si dupa altele doar pentru a avea mai multa putere aici si acum.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s