« Motivelor invocate in mod traditional pentru a explica nefericirea conjugala – uzura survenita odata cu trecerea timpului, oboseala trupurilor – trebuie sa le adaugam o substanta toxica, cat se poate de contemporana: ambitiile nemasurate. Cuplul naufragiaza ca o barca  supraincarcata: el incearca sa se tina bine, sa ramana pe culmile pasiunii si totodata sa se ocupe de treburile curente. »

(Pascal Bruckner – Oare mai exista casatoria din dragoste?, traducere din limba franceza de Irina Mavrodin, Editura TREI, 2011)

Mai multe extrase din capitolul Patologiile idealului aici.

9 réflexions sur “De ce m-am căsătorit cu tine? (III)

 1. Două citate din același Pascal Bruckner:

  « Iubirea de azi se hrănește din ea însăși. În trecut existau obstacole, conflicte religioase sau sociale, care valorizau cuplul făcându-l precar. Imprudența aprindea pasiuni pe care epoca noastră nu le va cunoaște niciodată; fericite vremuri în care a iubi era sinonim cu a risca. Astăzi, iubirile noastre mor de sațietate înainte chiar de a fi cunoscut foametea. Iată de ce amanții sunt atât de triști: știu că nu au alți dușmani decât pe ei înșiși, că sunt în același timp izvorul și secătuirea unirii lor. »

  « Ce este un cuplu? Renunțarea la existență în schimbul siguranței, chipul fără atracție al dragostei legitime. Acest spațiu închis le banalizează și pe ființele cele mai puțin dotate pentru banalitate. Vedeam în jurul meu indivizi cufândându-se în mediocritate, îmbătrânind, resemnându-se, abandonându-și unul câte unul elanurile tinereții pentru mlaștinile funcționariatului conjugal. Vedeam bărbați îndrăzneți, femei libere pe care viața în doi îi demobilizase, îi facuse serbezi, a căror coabitare le tocise acuitatea. »

 2. Banuiam, dar nu am cartea sa verific. Oricum, alesesem citatele din « Le mariage d’amour a-t-il echoue? » tocmai pentru ca m-a frapat distanta enorma fata de tonul din « Luni de fiere ». Pascal Bruckner al acestui secol il arunca peste bord ca pe un ciumat pe cel ce a fost in lunile de fiere.

 3. Dle Ghenea, crefeti ca Pascal Bruckner este persoana care sa merite a fi citat in materie de dragoste si casatorie? Trebuie sa recunosc:nu-mi plac scrierile acestuia! Sunt incarcate de sumbru si … nesperanta.

  1. Depinde care scrieri. Am ales aceste fragmente pentru ca am urmarit ce a scris in ultimii 20 de ani si mi se pare ca a parcurs o distanta remarcabila de la « Luni de fiere » incoace. In fond, ce e sumbru? Sa privim in fata realitatea? Ca nu e suficient sa canti « all we need is love » pentru ca lumea sa se schimbe?

  2. A, am uitat sa spun ca nu tot ce citez e destinat sa fie o sentinta sau un exemplu; mi-as dori ca, dimpotriva, sa suscite cat mai multe discutii. Asa ca va multumesc mult pentru comentariu si va astept in continuare cu mare interes.

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s