« Şi a zis: Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi. Şi au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, şi I-au zis: Oare şi noi suntem orbi? Iisus le-a zis: Dacă aţi fi orbi n-aţi avea păcat. Dar acum ziceţi: Noi vedem. De aceea păcatul rămâne asupra voastră. » (Evanghelia după Ioan)

Se întâmplă ca anul acesta Duminica Orbului (a şasea duminică după Paşti, deci cu o dată mobilă) să cadă pe 20 mai. La fel ca in urmă cu 22 de ani. 20 mai 1990 a fost aleasă ca dată a primelor alegeri parlamentare si prezidenţiale postcomuniste. Formula consacrată de presa vremii era « primele alegeri libere ».

Ar fi putut fi un semn bun faptul că votam în ziua în care în biserici ni se reamintea că un orb din naştere a fost vindecat şi a văzut. Nu a fost să fie. Restul e istorie care nu mai poate fi schimbată. În afară de faptul că putem încă să anulăm votul de la alegerile prezidenţiale de la 20 mai 1990 recunoscând, în sfârşit, că nu avem nevoie de preşedinţi. Ba chiar mai mult: preşedinţii dăunează grav sănătăţii României.

Acum nu mai putem spune că n-am văzut. Am văzut destule ca să putem spune: ajunge! E timpul să ne întoarcem la adevăr şi să-l punem la temelia casei. Ajunge cu impostorii, ajunge cu uzurpatorii. Să ne spălăm ochii şi să avem curajul să vedem.

P.S. Poate cineva să mă ajute să găsesc înregistrarea dezbaterii televizate din 17 mai 1990 (la TVR, singura televiziune de atunci!), avandu-i ca participanti pe Ion Raţiu, Radu Câmpeanu şi Ion Iliescu?

9 réflexions sur “Duminica Orbului

 1. Cred ca ar putea fratele dumneavoastra . Banuiesc ca trebuie sa cunosti pe cineva care lucreaza acolo .
  Sau altfel, in ce mod ?

 2. Am căutat ieri într-o veselie înregistrarea cu pricina. Mai nimic. Doar secvențele acestea pe care le stiți cu siguranța…Îmi pare rau…

 3. Multumesc mult. Da, am gasit si eu aceasta secventa, dar ma interesa un pasaj in care Ion Ratiu a spus ceva de genul « daca poporul roman doreste continuarea a ceea ce a fost e logic sa voteze cu domnul Iliescu. daca doreste democratie sa ma voteze pe mine ». Dar tocmai formularea (pe care nu mi-o amintesc exact) a fost magistrala. A doua zi, majoritatea celor pe care i-am intalnit (inclusiv fesenisti) apreciau ca domnul Ratiu a castigat detasat dezbaterea, impresionand chiar prin stil, dar ca nu are nici o sansa sa castige. Asa ca s-au dus si au votat fie cu Iliescu fie cu Campeanu (si eu am votat Campeanu, pe principiul « sa pariem pe cel mai bine plasat challenger »; azi consider ca ar fi trebuit sa fi votat nu « pragmatic » ci principial; intr-unul din rarele momente politice cand se vedea limpede cine spune adevarul si cine ne panseaza frica de schimbare cu o minciuna reincalzita, am ales sa fim « pragmatici » in nisipurile miscatoare minciunii)

 4. Aveți și partea a doua a dezbaterii în secțiunea « Pagini ». Am mai încercat o data după ce v-am citit raspunsul și…bingoooooo! Lectură placută! 🙂

  1. Nu stiu cum as putea sa va multumesc. Materialul e taiat pe ici pe colo de domnul Valeriu, dar spiritul discutiei se poate observa inca. Nu am gasit chiar schimbul de replici de care imi amintesc, am gasit insa un altul savuros, pe care-l uitasem:

   Ion Ratiu: Vad ca discutia s-a deplasat putin şi aş prefera sa discut exact ceea ce donmul Iliescu a avut bunatatea sa ne explice acum. Si cred ca este important sa subliniem ca dumnealui recunoaşte faptul ca sistemul in care a crescut, pe care l-a servit o viata intreaga este un dezastru si ca trebuie schimbat radical. Nu e o chestiune personala, pur şi simplu, este un fapt. Si ma gandesc şi aşa: daca mi-aş trimite copiii pe un drum anevoios de munte, intr-un autobuz, aş incredinta eu viata copiilor mei unui conducator care n-are permis de circulatie, care nu cunoaşte problema? Eu cred ca este absolut esential ca in aceasta mare transformare, pe care trebuie s-o facem, de care vorbiti cu atata elocinta, eu cred ca trebuie sa avem un conducator care cunoaşte problema democratiei.

   Ion Iliescu:Sunt obligat sa va dau cateva explicatii. Ma scuzati. Eu cred ca nu trebuie sa ne orientam nici spre Est, nici spre Vest, ci spre Romania, inainte de toate…..Iar daca e vorba tot de permis de conducere, domnul Galbraith spunea ca, apropo de experienta tarilor din Est, cei capabili sa reformeze sistetnul sunt cei care apartin sistemului şi care au capatat aceasta experienta generala, pentru ca numai ei pot sa analizeze din interior toate parghiile transformatoare pe o baza reala.

 5. Știu că v-ați bucurat citind paginile acelea. Mie mai că mi-a sărit inima din piept de veselie când le-am găsit. Satisfacție de ambele părți. Suntem chit. 🙂
  Sper să dați într-o zi și peste înregistrarea curată, iar noi, cu toții, peste o țară condusă drept…

 6. Ma bucur de bucuria voastra .
  Materialele sunt foarte interesante . Mi-l amintesc pe domnul Ratiu de la respectivele dezbateri si incercand sa retraiesc senzatia de-atunci imi dau seama ca n-am avut pic de fler . Am mers cu turma…din pacate…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s