« Literatura riscă să fie părăsită pentru că este scrisă într-o limbă din ce în ce mai străină fată de cea care se vorbește în viata de toate zilele. Literatura tinde să devină o limbă moartă. Indiferentă la această agonie, școala a ales calea jargonului specializat și calea demagogiei. Calea jargonului? Se dă elevului o trusă de scule si el abordează textele cu lovituri de figuri de stil si câmpuri semantice. Demagogia? Se pune în programă ceea ce îi intereseaza imediat pe elevi, abandonându-i lor înșile și internetului, iar frumusetea se afundă în totul-e-cultură. […] Vor exista mereu romane de dragoste, dar vor mai exista romane care gândesc dragostea si, mai ales, cititori formati pentru a le primi? »

(interviu cu Alain Finkielkraut pe marginea romanului sau Un coeur intelligent,  in revista Lire, septembrie 2009)

Azi, in ultima zi de vacanta, m-am delectat citind citeva numere un pic invechite. Poate ca totusi literatura si cititorii nu vor disparea. Din acelasi numar din Lire am simtit nevoia sa incerc sa traduc aici cateva versuri.

Fiecare dintre momentele vietilor noastre
ar fi fost fără îndoială perfect
dar e un rău care le leagă
si le strânge în amintire

………………………………………………………..

Aud insinuându-se către arbori
amintiri despre mortile noastre
cât timp ziua nu s-a ridicat
pentru a ne reduce la fericirile noastre

( Jean-Pierre Colombi – Les choses dicibles)

15 réflexions sur “Literatura ca limbă moartă

 1. Un articol frumos! Dar daca literatura va fi parasita si sufletele noastre vor fi altele. Chiar ma gandeam daca nu cumva sunt formata intr-o gandire socialista si nu am reusit sa ma updatez la o gandire democratica. Am fost un pic suparata ca s-au pus in parcul iore poze cu groapa vacaresti care spuneau lucruri ce nu imi placeau si mi s-a spus: gandire comunista! vrei sa arati doar frumosul si nu realitatea!
  Am mai auzit ceva interesant ca a cresut nr sinuciderilor in mediul rural si ca una din explicatii ar fi ca societatea se caracterizeaza acum mai mult prin diversitate si ca omul nu mai poate intelege complexitatea noilor emotii. Avem noi e-emotii?

  1. nu m-am suparat ca nu mi-ati raspuns la intrebare, vad ca nu sunt chiar in aceeasi directie, de fapt, asa simt, ca ati reusit ca pe blogul dv sa spuneti multe lucruri sufletesti si mie nu imi plac discutiile pline de gingasii, asa ca…va parasesc 🙂

   1. Avem noi e-emotii? (,,e » de la online ). Vroiam sa stiu daca intr-adevar se poate intampla ca, acum, limbajul sa fie mai saracacios si in imposibilitate de a exprima emotii mai diverse?
    E bine sau e rau pt sanatate mintala mai multa literatura? Adica sunt si carti care te fac sa ai emotii nefiresti (eu asa vad Lolita- Nabukov, Anna Karenina-Tolstoi , Fecunditate-Zola), si carti care sunt terapeutice. In fineee, e de discutat rolul literaturii…
    Multumesc frumos.

   2. Nu cred. Emotiile ne apartin. Si nu stiu nimic despre emotii nefiresti. Mie mi se pare ca toate sunt firesti. Cat despre carti terapeutice… cred mai degraba ca exista lecturi terapeutice, cum exista si lecturi (=moduri de a citi) daunatoare. Ce e in neregula in Anna Karenina?

 2. Nu, scriitorul nu minte. Este cel care ne spune adevarul despre noi insine, adevar pe care il intuim, dar nu-l stim exprima. Cred ca fiecare dintre noi este un personaj de roman, dar ne lipseste arta de a ne asterne in cuvinte. Citind, nu faci altceva decat sa te regasesti si sa descoperi sentimentul de solidaritate. Citind, nu mai esti singur…
  Am gasit si eu ceva interesant: http://voices.yahoo.com/a-summary-why-literature-mario-vargas-llosa-2076986.html?cat=38

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s