1. Demagogia fara limite si fara alt orizont decat resentimentul – e cazul Republicilor Franceze numerele I, II, III si V. Rezultatele acestui tip de alegere istorica au fost dezastruoase: republicile franceze au varsat mai mult sange francez in 200 de ani decat monarhia (absolută!) in 1000 de ani, iar prima revolutie franceza a omorat muult mai multi oameni decat Inchizitia.
  2. « Dictatura proletariatului » – experiment la scara planetara care a creat majoritatea republicilor europene actuale
  3. Ocupatia straina si impunerea unor guverne marioneta – in aceste conditii prima grija este stergerea simbolurilor vizibile ale suveranitatii si continuitatii: coroana de pe steag, imaginea regelui in constiinta nationala, dinastia.
  4. Ambitiile politicienilor – e cazul Greciei care a rasturnat de 3 ori monarhia si a restaurat-0 de 2 ori; rezultatul ultimilor 45 de ani de republica (instaurata, sa nu uitam, prin dictatura coloneilor!) e constituirea celei mai corupte clase politice de pe continent.
  5. Asasinatul politic si teroarea de stat  – e cazul Portugaliei (republica instaurata in 1910 printr-un sir de violente incepute prin asasinarea regelui Carlos si a mostenitorului tronului in 1908), e cazul Italiei, in care referendumul pentru republica a fost castigat cu o marja foarte stransa, in conditiile in care Nordul era controlat de militiile comuniste.

Une réflexion sur “5 rele practici pentru instaurarea unei republici

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s