Ce se poate întâmpla într-o terapie centrată pe client? Carl Rogers fixează astfel condiţiile esenţiale ale procesului terapeutic:

« Ştim că dacă terapeutul nutreşte atitudini de respect profund şi acceptare deplină faţă de client aşa cum este el şi atitudini similare faţă de potenţialul clientului de a se confrunta cu sine însuşi şi cu situaţiile în care se află, dacă aceste atitudini conţin o căldură suficientă, care le transformă în cel mai profund tip de simpatie sau afecţiune faţă de miezul persoanei, şi dacă se ajunge la un anumit nivel de comunicare, astfel încât clientul să perceapă faptul că terapeutul înţelege sentimentele trăite de el şi îl acceptă la nivelul de profunzime al acestei înţelegeri, atunci putem fi siguri că procesul este deja iniţiat »

In cei 50 de ani care au trecut de la formularea aceator conditii, multi au incercat sa se amageasca in legatura cu descoperirea unor tehnici care sa functioneze indepentent de calitatea relatiei terapeutice. Au mizat pe algoritmi si cifre, dar tocmai cifrele i-au dat pana la urma dreptate lui Rogers: cele mai recente studii arata ca mai mult de 50% din eficacitatea oricarei forme de psihoterapie este data de calitatea relatiei. Iar inceputul relatiei este esential: daca incredere nu e, nimic nu e (uneori chiar mai putin decat nimic – ca in cazul efectului nocebo).

Recapitulând:

1. Respect profund + acceptare deplina a clientului

2. + căldură =  simpatie profunda

3. Comunicare eficienta din partea terapeutului – clientul percepe faptul ca terapeutul il intelege si nu il judeca

In continuare, in On becoming a person, Carl Rogers descrie cateva aspecte semnificative ale procesului devenirii personale in cadrul terapeutic astfel stabilit:

A. Trairea sinelui potential

B. Trairea deplina a experientei unei relatii de afectiune

C. Simpatia fata de sine

D. Descoperirea miezului pozitiv al personalitatii

E. Reunificarea cu propriul organism

4 réflexions sur “Vestea cea bună după Carl Rogers

  1. Uneori ceva nu merge,poate că așa a fost dat,să nu fie.”oricine trebuie să-nțeleagă că totul îi poate dispărea într-o clipă :pisica,(psihoterapeutul)femeia,slujba,o roată din față,patul,pereții,camera,tot ce a clădit în jurul lui e clădit pe nisip”C.Bukowski.Dar mâine Soarele va răsări din nou,și va fi la fel, mâine va fi ieri,chiar dacă azi ți se pare că totul s-a terminat.

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s