C. Simpatia faţă de sine

« Am dovedit faptul că, in psihoterapia încununată de succes, atitudinile negative faţă de sine se reduc, iar atitudinile pozitive se amplifica. Am masurat cresterea treptata a acceptarii de sine si am studiat cresterea corelata a acceptarii altor oameni. Dar cand examinez aceste afirmatii si le compar cu cazurile noastre mai recente, am senzatia ca nu exprima tot adevarul. Clientul nu numai ca se accepta pe sine – expresie ce ar putea avea conotatia unei acceptari ezitante si fara tragere de inima a inevitabilului; el ajunge de fapt sa se placa pe sine. Nu se place la modul laudaros sau de afirmare de sine, ci simte o placere calma de a fi el insusi. »

Se bucura in ultima vreme de un succes dubios expresia « a se iubi pe sine ». Spun dubios din doua motive:

– pentru ca adesea implica ideea de « ma iubesc pentru ca am descoperit motive pentru care merit sa fiu iubit »; ori « placerea calma de a fi eu insumi » nu are nici o legatura cu « meritul »

– pentru ca, desi foloseste un termen mai tare relational (a se iubi) fata de originalul rogersian (a se placea), noua filosofie a iubirii de sine este inteleasa mai degraba ca invers proportionala cu « a-mi păsa de altii »; Carl Rogers spune – si asta imi place si mi se pare si verificat empiric – ca acceptarea de sine creste corelat cu acceptarea celorlalti.

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :