D. Lumina cea mai dinlăuntru

« Una dintre cele mai revoluţionare idei care au reieşit din experienţa noastră clinică este înţelegerea tot mai pregnantă a faptului că miezul cel mai intim al naturii umane, straturile cele mai profunde ale personalităţii omului, baza « naturii sale animale » are caracter pozitiv – este în esenţă socializată, cu tendinţă spre înainte, raţională şi realistă. »

Rogers constata o stare de fapt a timpului sau: atat psihologia zilei sau cat si religia (in special traditia crestina protestanta, spune el) promovau ideea că, « in miezul fiintei sale, omul este irational, nesocializat, distructiv pentru altii si pentru sine ». Era intr-adevar o revolutie radicala sa afirmi ca sinele profund este « pozitiv ». De aici decurgeau si consecinte practice importante: sinele nu mai trebuia sa fie ascuns sau/si tinut sub comtrol, ci terapia urmareste sa ajute la descoperierea si exprimarea « pozitivitatii » interioare.

Orice revolutie radicala are mari sanse sa fie o restauratie. In cazul revolutiei « pozitivitatii profunde », se revine, de fapt la o idee fundamental crestina: « Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o » (Evanghelia dupa Ioan)

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :