– despre iubiri si trădări –

Desdemona nu avea nici o şansă. Intre ea şi Othello exista un tip de iubire care conţinea pasiunea şi hotărârea de a rămane uniţi, dar nu şi apropierea, încrederea. Nu aveau un spaţiu intim. Am început cu acest exemplu de trădare imaginară pentru că şi trădările reale încep tot în interiorul relaţiei. Conform lui Robert Sternberg, dragostea are în compoziţie trei elemente esenţiale: intimitatea, pasiunea, implicarea.

 • Intimitatea presupune apropierea, afinitatea, sentimentul ca sunt înţeles, încrederea în partener si deschiderea faţă de partener, o buna comunicare si siguranţa că voi primi sprijin emoţional.
 • Pasiunea se referă la atracţia pe care o resimt fata de partener; atracţia sexuala are un rol important, dar nu exclusiv
 • Implicarea înseamnă hotărârea de a face planuri împreună cu partenerul şi de a investi resurse emoţionale şi materiale în îndeplinirea acestor planuri

Dacă relaţia are toate aceste trei laturi, atunci ea este o iubire împlinită. Daca una dintre ele lipseşte sau este insuficient dezvoltată, atunci putem descrie o serie de varietăţi de iubire incompletă; în momentul în care unul dintre parteneri percepe această incompletitudine, este posibil fie să caute în altă parte ceea ce îi lipseste, fie să se simtă în pericol de a fi părăsit şi să îl suspecteze pe celălalt de infidelitate. Gelozia şi infidelitatea sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede.

In  funcţie de prezenţa sau absenţa celor  trei elemente esenţiale am putea descrie astfel, varietăţile principale de dragoste incompletă:

Intimitate

Pasiune

Implicare

 

+

+

Dragoste oarbă

+

Aventură amoroasă

+

Dragoste seacă

+

+

Dragoste romantică

+

+

Camaraderie amoroasă

+

Prietenie intimă

 

Mai devreme sau mai târziu, mai zgomotos sau mai discret, partenerul nesatisfăcut va căuta o relaţie complementară. De exemplu, cineva care are parte de o camaraderie amoroasă, va căuta probabil o aventură erotică, în care elementul esenţial (uneori singurul urmărit) este latura pasională. Alte tipuri complementare, dintre cele enumerate mai sus, ar putea fi: dragoste oarbă – prietenie intimă, dragoste seacă – dragoste romantică.

Gelozia si infidelitatea transformă dinamica pozitivă a construirii unei relaţii de dragoste într-un joc al puterii (puterea de a interzice, puterea de a nesocoti unele clauze subînţelese ale “contractului” de cuplu). In timp, nici una dintre laturile triunghiului nu rămâne întreagă: nevoia de a menţine secretul subminează intimitatea, implicarea nu mai este deplină în nici una dintre relaţii, iar o atracţie împarţită relativizează (şi, în final, toceşte) pasiunea.

 In final, vă propun câteva întrebari la care răspunsurile ar putea sugera care sunt laturile vulnerabile ale relaţiei de iubire cu partenerul dumneavoastră.

Intrebări care evaluează elementul intimitate:

 • Cand e absent(ă), e prezent(ă) des in gandurile mele?
 • Mă simt sprijinit ?
 • Comunicăm bine ?

Intrebări despre pasiune:

 • Imi place tare mult (partenerul) ?
 • Mai avem porniri romantice ?
 • Am fantezii în legatură cu ea (el) ?

 Intrebări în legatură cu implicarea:

 • Simt o puternică responsabilitate în legatură cu partenerul meu ?
 • Imi doresc sa fiu mai degrabă împreună cu el decât cu oricine altcineva ?
 • Relatia noastră este o prioritate pentru mine ?

 Nu vă grabiţi sa răspundeţi.

Dragostea nici nu se naşte într-o singură zi, nici nu moare într-o singură zi.

8 réflexions sur “Triunghiul dragostei si balanţa puterii

 1. In ce situaţii pot ajunge sa traiasc o dragoste « oarba »? Nu lipseste cunoaşterea celuilalt?

  1. Lipseste, dar asta nu inseamna ca nu se poate dezvolta o relatie mai lunga in care fiecare incearca sa mentina sau sa reinvie indragostirea printr-o implicare bazata pe actualizarea propriilor fantasme, nu pe intelegerea nevoilor celuilalt. Sunt acele iubiri cu despartiri si impacari, in care furtuna reinvie pasiunea si blocheaza pentru inca o perioada crearea unui spatiu intim confortabil.

 2. Mi-au placut foarte mult clasificarea prezentata in tabel si intrebarile prezentate ulterior, am constientizat multe detalii legate de relatiile avute incercand sa rememorez trairile de atunci si sa raspund pe cat posibil la ele.

  1. Pur si simplu incercam sa imi amintesc diverse momente petrecute, ceea ce am simtit atunci, sa le pun impreuna si sa le analizez din perspectiva intrebarilor si a clasificarii postate mai sus. Concluziile le voi pastra secrete :).

 3. De ce articolul se numeste balanta puterii si triunghiul dragostei? Exista un joc al puterii intr-o relatie?
  p.s.Razvan, avem nevoie de un voluntar care sa raspunda sincer la intrebari 🙂

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s