Fiziologia a luat-o pe drumul trasat de Reil in eseul programatic Von der Lebenskraft (1795). Psihologia, nu. Desi Reil o vedea, la inceput, ca pe o parte integranta, fara rest, a fiziologiei.

Psihologia a ramas legata in continuare de filosofie, pana cand Wundt va reinventa, in 1879, psihologia experimentala. Dar chiar si atunci Wundt a denumit jurnalul dedicat psihologiei Philosophische Studien; in primul numar a publicat articolul refondator al psihologiei experimentale – Ueber psychologische Methoden, 1883 -, la 88 de ani dupa Reil. Philosophische Studien isi va schimba numele  in  Archiv für die gesamte Psychologie abia in 1903.

In 1803, Reil publica  o carte care da marturie despre o schimbare majora a conceptiei lui despre functionarea mintii, care va duce la nasterea psihiatriei; de fapt va fi o nastere gemelara: in 1808, J. C. Reil tine primul curs de psihoterapie din istorie si foloseste pentru prima data termenul « psychiatrie ».

Cartea despre care vorbim se numeste Rhapsodieen uber die  Anwendung der psychischen Curmethode auf Geisteszerrüttungen (Rapsodii despre aplicarea metodei psihoterapeutice la persoanele cu tulburari mintale). Fata de explicatia reductionista anterioara (i.e. si creierul si corpul se supun acelorasi procese fizice, si totul poate fi redus la aceste procese), noua versiune este influentata de filosofia romantica emergenta. In anul anterior publicarii Rapsodiilor Reil purtase o corespondeta semnificativa cu Schelling, unul dintre teoreticienii fondatori ai romantismului (prima intalnire intre cei doi avusese loc in urma cu douazeci de ani, in salonul Henriettei Herz).

« Natura ne-a inzestrat cu atat de de multe impulsuri divine spre infaptuiri inalte si nobile; pulsiunea spre faima si autoperfectionare; puterea autodeterminarii si autoconducerii; si pasiunile, care prin turbulentele lor ne feresc de dorinta mortala de a dormi. Tot Natura, prin intermediul exact acelorasi inclinatii, a plantat in noi tot atat de multe seminte ale  nebuniei. Cu ficare pas pe care il facem inainte pe calea culturii noastre sensibile si intelectuale, facem si cate un pas inapoi, tot mai aproape de casa de nebuni »

Creierul si mintea raman inextricabil legate si in paradigma romantica reileeana. Dar creierul nu mai este doar un organ ca oricare altul, raspunzand doar la stimulari fizice, are si unele proprietati specifice rezultate din actiunea unei a doua categorii de forte, naturale si ele dar ireductibile la acel tip general de materialitate fiziologica postulat in 1795.

« Creierul poate fi conceput ca un produs artistic sintetic, compus din multe corpuri rezonante care se afla in raport  unul cu altul, intr-o interactiune ghidata de un scop »

Rapsodiile, cu stilul lor metaforic si dens au fost apreciate de putini la vremea lor, uitate pentru mai bine de 15 decenii si apoi rau interpretate de spiritul din nou reductionist al timpului nostru. Unii comentatori nici nu mai realizeaza caracterul metaforic al unora dintre prescriptiile din acest manual  de psihoterapie in stil romantic. De exemplu, atunci cand ni se prezinta un fragment in care Reil propune folosirea unui instrument numit Katzenklavier (Pian cu pisici):

« O fuga cântata la  acest instrument – atunci cand persoana bolnava este astfel plasata incat nu poate rata expresia fetei pisicilor si sunetul scos de aceste animale – ar trebui sa o scoata si pe sotia lui Lot din starea de impietrire  si  s-o aduca la constienta. »

(Nota: Iubitorii de animale nu au motive de ingrijorare: pianul cu pisici nu a existat vreodata, ci a fost doar un concept literar baroc. Reil ne propune aici tot un concept, de data asta un concept psihoterapeutic romantic.)

 

3 réflexions sur “9. Pianul cu pisici

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s