Psihiatria 201– episodul 5

 
Le docteur Philippe Pinel faisant tomber les chaînes des aliénés, Tony ROBERT-FLEURY, 1876

Tabloul a fost comandat de urmasii doctorului Pinel pentru a celebra  mitul deja constituit al eliberatorului din lanturi al alienatilor. Mit pe care nu Pinel l-a creat. Dimpotriva, inca din 1794, in comunicarea sa Memoire sur la manie, prezentata in fata societatii de istorie naturala Pinel aduce un omagiu sotilor Marguerite si Jean Baptiste Pussin, declarand ca el a fost doar observatorul efectelor tratarii cu umanitate a internatilor de la Bicetre, metoda pe care o va conceptualiza sub numele de tratament moral. Nu Pinel afacut gestul eliberator prezentat in tablou, doar a popularizat si a girat cu prestigiul sau o evolutie care incepuse cu un deceniu inainte de prima sa comunicare.

Jean Baptiste Pussin ajunge la Bicetre in 1771 ca bolnav : avea scrofuloza (o forma de tuberculoza cutanata ). Ca o picanterie istorica, in fisa postului regilor Frantei intra si atingerea bolnavilor de scrofuloza pentru a-i vindeca miraculos; primul care refuza sa mai ocupe de asta este Ludovic al XV-lea, in functie cand Pussin esueaza la Bicetre. Bicetre er in acea vreme un azil urias, inchizand in interiorul zidurilor intre 3000 si 5000 de bolnavi, saraci, vagabonzi, delincventi.  Se vindeca, dar intre timp descoperise ca are vocatia de a ajuta oamenii; in plus are o vointa neabatuta de a se educa: invata sa scrie si sa citeasca si incepe sa tina un jurnal in care face insemnari despre observatiile sale asupra internatilor, mai ales dupa ce este numit supraveghetor al pavilionului nebunilor, in 1783; ii observa atent si incepe sa ii elibereze, iar in 1798 nu vor mai exista deloc lanturi la Bicetre; ceea ce tabloul prezinta ca un inceput era de fapt un sfarsit de capitol. In 1785 o intalneste pe Marguerite si impreuna duc la indeplinire un plan de ameliorare semnificativa a alimentatiei internatilor. In 1793, septembrie 11, Pinel tocmai a intrat in curte azilului Bicetre, al carui medic sef a devenit; vede un ingrijitor care ajuta un barbat sa imbrace un pantalon si e surprins de blandetea gesturilor primului fata de acel om care ere in mod evident atins de o boala mintala; ingrijitorul era Pussin; Pinel il intreba « Si cand devin chiar rai, ce faci » « Ii dezleg » « Si atunci? » « Atunci se calmeaza ».  Anecdota e povestita de Pinel insusi.

Revenind la tablou, mitul pretinde ca scena se petrece la Salpetriere, in 1795, chiar in ziua sosirii Profesorului Pinel acolo, ca medic sef; de fapt cronologia este urmatoarea: la Bicetre, intre 1793-1795, Pinel este observator al procesului de eliberare gestionat de Pinel si nu intervine efectiv, procesul fiind terminat in 1798; la Salpetriere lanturile sunt in functiune pana in 1800, cand Pussin este chemat de Pinel sa preia functia de superintendent pentru a repeta ce facuse la Bicetre; Pussin ramane la Salpetriere pana la moarte, survenita in 1811; in orice caz lanturile fusesera abolite si aici inainte de aparitia editiei a doua a Tratatului lui Pinel, in 1809. Pinel a continuat sa descrie cazuri (ajunge in editia a II-a la sute de), dar ingrijirile efective sunt organizate tot de Pussin.

Daca ingrijirile ar fi urmat acelasi model si in stabilimentul doctorului Esquirol, urmasul la catedra al lui Pinel, probabil ca legea din 1838 asupra alienatilor ar fi avut un alt continut si poate chiar alt titlu. Istoria a vrut altfel si a retinut doar teoria lui Pinel, nu si practica lui Pussin. Ne-au trebuit inca 200 de ani pentru a redescoperi in persoanele suferinde experti prin experienta.

(va urma)

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s