Depresia îşi petrece vacanţa de vară în China

Un studiu efectuat pe un lot de studenţi din Beijing  a găsit o frecvenţă mai mare a simptomelor depresive în cursul verii. Acest rezultat este o raritate; majoritatea studiilor desfăşurate în zonă cu climă temperată au evidenţiat o variaţie în sens invers (mai multă depresie iarna). Episoadele depresive sunt favorizate de modificările fiziologice din anotimpul mai rece şi mai puţin luminos (terapia cu lumină este chiar o metodă folosită în tratamentul depresiei). Dar notele care urmează pornesc de la observaţia (personală) că persoanele depresive caută ajutor medical mai degrabă vara decât iarna (cel putin in cazul primului episod depresiv. Există un decalaj între momentul când simptomele depresive apar şi momentul în care persoana afectată este pregătită să le dea numele lor adevărat.

Sunt trei simptome esenţiale ale depresiei: dispoziţia depresivă, lipsa interesului şi a plăcerii, oboseala. Toate trei sunt confundate adesea cu variantele lor “normale”. Cum să le distingi? 

  • E normal să fii trist dacă există circumstanţe provocatoare de tristeţe. Ceva nu este însă în regulă dacă nu te mai poţi bucura de evenimentele pozitive, dacă tristeţea nu se mai lasă străpunsă de micile bucurii ale vieţii.
  • E normal să fii plictisit sau să nu-ţi placă multe dintre lucrurile pe care trebuie să le faci. Problema apare atunci când vechile tale pasiuni, interese şi plăceri se estompează, uneori până la a dispărea cu totul, fără ca altele să le ia locul.
  • Oboseala le pare multor oameni activi atât de firească în condiţiile unei munci stresante, încât uneori nici nu o mai menţionează ca problemă. Atenţie însă,  oboseala matinală este un semn de depresie. Atunci când observă acest simptom, care nu mai poate fi pus pe seama efortului, mulţi se refugiază într-o altă explicaţie: au “doar” o insomnie, de aceea se trezesc obosiţi. Ceea ce este luat drept cauză este în acest caz doar un efect al aceleiaşi cauze care provoacă şi oboseala matinală: depresia.

Cu insomnia începem lista unor acuze pentru care persoana solicită mai frecvent şi mai timpuriu ajutor medical, însă doar în ultimul rând psihiatric; această listă de manifestări fizice  ale depresiei mai cuprinde: scăderea apetitului alimentar (uneori apare însă creşterea acestuia – bulimie), scăderea în greutate, durerile de cap, constipaţia.

Chiar dacă este larg acceptată ca boală depresia are un statut de himeră (în sensul originar al cuvântului: fiinţă compusă din mai multe animale, prin extensie entitate heterogenă); mulţi oameni o conceptualizează ca boală dar nu caută tratament pentru că o văd, în acelaşi timp, ca o slăbiciune de caracter. Aşa că dacă un medic (dintre cei care se ocupă de boli adevărate) le recomandă să meargă la psihiatru, resimt acest lucru ca o pierdere de prestigiu. Şi atunci se străduiesc să evite sau să amâne întâlnirea cu propria depresie, plătind adesea un preţ exorbitant: energii consumate pentru a reprima sau a nega simptomele, energii cheltuite pentru a căuta explicaţiile în altă parte, suferinţă neîmpărtăşită şi randament scăzut. Vara este momentul în care nu prea mai ai unde te ascunde. Nu-ţi mai poţi spune că eşti “doar” obosit: îţi iei concediu şi observi că nimic nu se ameliorează, dimpotrivă, ai mai mult timp pentru idei depresive, pe care reuşeai uneori să le “uiţi” refugiindu-te în muncă. Nu-ţi mai poţi spune că nu ai timp să faci lucrurile care-ţi plac, ci bagi de seamă că, de fapt, nu mai simţi dorinţa de a le face.

Ai ajuns la concluzia că ai o depresie. Dar la ce bun să mergi la psihiatru? Dacă nu te ajuţi singur, nu te poate ajuta nimeni, îti zici la unison cu cei din jur. Astfel mai trece un timp trăgând de tine însuţi (nu uitaţi că pentru a urni Universul, Arhimede a cerut totuşi un punct de sprijin !).

Pentru depresie sunt disponibile tratamente eficace şi specifice. Există mai multe clase de medicamente antidepresive, pentru unele dintre ele fiind demonstrată chiar o specificitate pentru anumite tipuri de depresie. Teama că medicamentele antidepresive dau dependenţă fizica este nejustificată. Există, de asemenea, şi o tehnică psihoterapeutică special concepută pentru depresie: terapia cognitivă.

 În cele mai multe cazuri episodul depresiv vine si trece cu sau fără tratament, dar fara durează cu 3-6 luni mai mult. De multe ori însă, repararea consecinţelor acestei întârzieri (capacitate de muncă scăzută, perturbarea relaţiilor interpersonale, afectarea sănătăţii fizice) poate fi destul de dificilă. Nu cred că merită să plăteşti acest preţ în numele ideii că oamenii puternici nu fac depresie. Adevărata putere constă în capacitatea de a-ţi recunoaşte corect problemele.

Studii recente au arătat că depresia este un factor agravant în multe afecţiuni fizice, mai ales în bolile cardiovasculare; de exemplu, evoluţia unui pacient după un infarct de miocard depinde mai mult de prezenţa sau absenţa depresiei decât de nivelul colesterolului. Până nu demult se considera că nu se justifică tratamentul depresiei la o persoană care are  şi o altă boală (depresia fiind considerată o reacţie normală la starea de boală). Această opinie nu mai poate fi susţinută; tratarea depresiei în orice context este necesară şi îmbunătăţeşte evoluţia pacientului.

Poti da vina pe vreme pentru depresie. Dar consultă-ţi medicul dacă ai două dintre cele trei simptome descrise mai sus ca esenţiale şi încă două dintre următoarele: reducerea capacităţii de concentrare, reducerea încrederii în sine, idei de vinovăţie, viziune tristă asupra viitorului, idei suicidare, somn perturbat, apetit diminuat.

Dacă vă bucuraţi de soarele vacanţei, nu vă aşteptăm.

 

 

 

2 commentaires sur “Depresia îşi petrece vacanţa de vară în China

  1. Ce parere aveti despre ginkgo biloba folosita ca adjuvant in tratarea depresiei? Poate fi asociata cu antidepresivele?

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :